Ook het afgelopen jaar heeft Google weer kleine en grote wijzigingen aangebracht in haar zoekmachine algoritmes, met als gevolg dat zoekresultaten veranderen. Wil je blijvend goed gevonden worden met je website of webshop, dan is het van belang in te springen op de veranderingen. Dit zijn de SEO trends voor 2021.
De SEO trends voor 2021:
- Gebruikerservaring heeft impact op je ranking
- Mobiele indexering krijgt voorrang
- Artificial intelligence gaat het zoeken beheersen
- Expertise, autoriteit en betrouwbaarheid spelen een grote rol
- Lokale SEO wordt complexer
- Structured data wordt onvermijdelijk
- Het uitgelichte zoekresultaat wordt uitgebreider
Google wordt steeds beter in het vinden van de meest waardevolle en relevante informatie. Dat betekent dat het steeds moeilijker wordt om haar te manipuleren. En maar goed ook. Immers, iedereen is gebaat bij de meest waardevolle en relevante zoekresultaten. De belangrijkste regel blijft dus om waardevolle en relevante content te bieden voor je doelgroep en deze optimaal aan te bieden op je website of webshop.
Gebruikerservaring heeft impact op je ranking
In een vorig blog artikel schreven we al over de Core Web Vitals. Door het meten van de laadsnelheid, reactietijd en stabiliteit van je pagina, krijgt Google een beeld van de gebruikerservaring. Scoor je hier niet goed in, dan heeft dat gevolgen voor je ranking. Immers, gebruikers waarderen sites met een hoge gebruiksvriendelijkheid beter. Zorg er dus voor dat je site snel laadt, snel reageert en stabiel is bij gebruik.
Mobiele indexering krijgt voorrang
Omdat het merendeel van de gebruikers zoekt via mobiele apparaten zoals smartphones en tablets, gaat Google eerst de mobiele versie van je site indexeren en daarna pas de desktop versie. Is je mobiele site gelijk aan je desktop site, dan is dit geen probleem. Maar als je een aparte mobiele site hebt, die qua inhoud afwijkt van de desktop versie, dan kan dit impact hebben. Zorg voor een responsive en mobielvriendelijke website, die goed geoptimaliseerd is.
Artificial intelligence gaat het zoeken beheersen
Door de RankBrain (2015) en BERT update (2019) is Google nog beter in staat om zoekopdrachten te doorgronden en content te interpreteren. Daarmee kan zij nog betere en relevantere zoekresultaten presenteren. Omdat BERT in staat is natuurlijk taalgebruik in alle talen te begrijpen, hoeven we minder SEO technisch te schrijven, maar meer rijke content voor de doelgroep.
Expertise, autoriteit en betrouwbaarheid spelen een grote rol
In haar zoektocht naar waardevolle en relevante zoekresultaten, kijkt Google naar de expertise, autoriteit en betrouwbaarheid van de bron. Als jij een expert en autoriteit bent op jouw vakgebied en betrouwbare informatie biedt, dan heb je een streepje voor. Zoek de interactie met je doelgroep, straal je expertise, autoriteit en betrouwbaarheid uit en je doelgroep zal je ook als zodanig gaan zien.
Lokale SEO wordt complexer
Waar lokale zoekresultaten tot voor kort alleen op basis van locatie werden weergegeven, gaat Google ook hier de waarde van je content in meenemen. De tools in Google Mijn Bedrijf stellen je in staat om berichten te plaatsen, vragen te beantwoorden, producten en diensten aan te bieden, enz. Daarmee ga je de interactie met je doelgroep aan, waaruit Google kan afleiden hoe waardevol jij bent. Zorg dat je bedrijfsvermelding in Google Mijn Bedrijf up-to-date is en maak gebruik van de nieuwe mogelijkheden, voor zover deze van toepassing zijn op jouw bedrijf.
Structured data wordt onvermijdelijk
Structured data bestaat al enige tijd, maar het begint een steeds belangrijkere factor te worden. Gebruik structured data om je zoekresultaten (snippets) te verrijken, of om je lokale bedrijfsinformatie toe te voegen. Dit alles helpt om Google beter te voeden met informatie.
Het uitgelichte zoekresultaat wordt uitgebreider
Door de BERT update is Google tegenwoordig niet alleen in staat de page title en meta description tag voor een zoekresultaat op te halen, maar ook delen van de paginatekst. Daarmee is zij nog beter in staat om met een uitgelicht zoekresultaat (featured snippet) het antwoord op een vraag te geven, zonder dat een gebruiker door hoeft te klikken naar een website. Het gevaar hiervan is dat gebruikers het antwoord al in de zoekresultaten aangeboden krijgen en niet meer naar je website gaan. Omdat Google wel de website vermeldt waar de informatie vandaan komt, hoeft dit geen probleem te zijn. Immers, mensen hebben de neiging toch wel door te klikken als ze weten dat ze bij jou de juiste informatie kunnen halen. Zorg ervoor dat de zoekresultaten (snippets) van je site direct de juiste, waardevolle en relevante informatie bevatten, zodat Google deze wellicht oppakt als uitgelicht zoekresultaat (featured snippet).
Wil je je website zelf optimaliseren, download dan SEO PowerSuite en probeer de volledige versie gratis.