Wat is schema markup en waarom is het belangrijk?

Schema markup of structured data verrijkt je website met waardevolle informatie voor zoekmachines

Schema Markup stelt je in staat je zoekresultaat (snippet) te verrijken met waardevolle informatie. Dit wordt ook Sturctured Data genoemd. Schema Markup en Structured Data zijn voor Google belangrijke informatiebronnen om je webpagina en content beter te begrijpen, zodat ze je beter naar voren kan brengen in haar zoekresultaten.

Schema Markup

Schema Markup zijn HTML tags die je toevoegt aan je webpagina en die specifieke kenmerken bevatten over de inhoud van de pagina. Google kan deze informatie vervolgens gebruiken om je zoekresultaat (snippet) te verrijken. Zoals bijvoorbeeld hieronder bij een zoekresultaat van de wielerronde Vuelta, waarbij Google het snippet heeft verrijkt met informatie over deelnemers, favorieten, uitvallers en meer.

Voorbeeld van schema markup bij de website van een evenement

Hoe voeg je structured data toe aan je pagina?

De meeste content management systemen, zoals WordPress en Joomla!, hebben plugins waarmee je eenvoudig structured data toevoegt aan je pagina. Heeft jouw CMS dit niet, dan kun je gebruikmaken van de Google Structured Data Markup Helper. Hiermee kun je 12 schema’s toevoegen, wat veelal meer dan voldoende is.

9 schema’s die vooral van belang zijn

De volgende 9 schema’s zijn vooral van belang voor SEO en het optimaliseren van de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website of webshop:

Persoon

Persoon markup is vooral van belang bij blog artikelen, of bijvoorbeeld bij pagina’s over medewerkers van een bedrijf. Dit helpt Google meer te weten te komen over de persoon en de relatie tussen de persoon, de organisatie en het onderwerp van het artikel.

Organisatie en lokaal bedrijf

De organisatie markup is vooral van toepassing op je home page en de pagina’s over ons en contact. Hiermee leg je je bedrijfsgegevens vast en de relatie met je bedrijfsvermelding bij Google Mijn Bedrijf.

Product

De product markup is speciaal bedoeld voor producten. Door deze toe te voegen stel je Google in staat productgegevens op te nemen in het snippet. Een must dus voor webshops!

Broodkruimels

Broodkruimels (breadcrumps) helpen bezoeker makkelijker te navigeren door je website en geven aan waar een pagina zich bevindt in de websitestructuur. Met de breadcrumps schema markup kan Google het broodkruimelpad opnemen in het zoekresultaat. Het voordeel hiervan is dat het broodkruimelpad gebruiksvriendelijker laat zien waar een pagina zich in de website bevindt ten opzichte van het tonen van de URL.

Artikel

Artikel markup is speciaal voor artikelen en blogs. Het helpt Google onder andere bij het begrijpen van het onderwerp, de hoofdpunten, type artikel, afbeeldingen en publicatiedatum. Deze informatie zal ze dan meenemen in het zoekresultaat.

How to

Heeft jouw website “how to” pagina’s, maak dan zeker gebruik van deze schema markup. Bezoekers zijn vaak op zoek naar informatie op internet hoe iets wordt gemaakt, gedaan, etc. Door de HowTo markup toe te voegen aan je webpagina, zal jouw pagina sneller gezien worden als de mogelijke uitleg op de vraag.

FAQPage

Heeft je website een FAQ pagina (veelgestelde vragen), dan is dit schema van belang. Met de FAQPage markup is Google in staat de vraag en het antwoord tot snippet te verwerken en aan bezoekers te tonen die hierop zoeken.

Structured Data bij pagina's over recepten

Recept

Speciaal voor sites die recepten presenteren. Met de recipe schema markup kun je details, zoals ingrediënten en bereidingstijd, en afbeeldingen van het recept vermelden, wat door Google getoond wordt in het snippet.

VideoObject

De VideoObject schema markup is voor video’s die op je site getoond worden en bevat bijvoorbeeld de beschrijving, afspeelduur, datum en een thumbnail. Deze informatie helpt ook om je video’s goed vindbaar te krijgen in de video en afbeelding zoekresultaten.

Valideer Schema Markup en Structured Data

Voordat je schema markup en structured data publiceert is het belangrijk om te valideren of alles juist is ingesteld. Doe dit via Google Rich Results Test. Eventuele fouten in de code kunnen ertoe leiden dat het niet werkt, of dat Google je zelfs een penalty geeft.

Hulp nodig bij het toepassen, neem dan contact met ons op, of vraag gratis onze SEO scan aan.

Deel je mening

We zijn altijd benieuwd naar jouw mening en inzichten!

🍪 Cookies
Voor de beste ervaring ga je door het gebruik van onze website automatisch akkoord met het gebruik van cookies. Privacybeleid