Hoe maak ik mijn website mobielvriendelijk?

Maak je website mobielvriendelijk met een responsive ontwerp

Meer dan de helft van alle zoekopdrachten op internet komt inmiddels van mobiele apparaten. Google heeft daarom al enige tijd haar focus verlegd van desktop naar mobiel en past bij meer dan 70% van alle sites mobile first indexing toe. Een goede mobiele website is dus cruciaal, maar hoe maak je een website mobielvriendelijk?

Mobile first indexing

Wanneer Google mobile first indexing toepast betekent dit dat zij eerst de mobiele versie van je site indexeert en daarna pas de desktop versie. Omdat de meeste websites gebruik maken van een responsive template (zie verder in dit artikel), zijn deze twee versies doorgaans identiek. Sommige websites hebben echter een aparte mobiele versie die af kan wijken van de desktop versie. In dat geval is het van belang ervoor te zorgen dat beiden dezelfde content hebben en dat beiden goed geoptimaliseerd zijn (SEO).

Controleer in Google Search Console of mobile first indexing wordt toegepast

Of Google ook bij jouw website mobile first indexing toepast kun je zien door je website aan te melden bij Google Search Console en dan te kijken onder instellingen en indexerende crawler (zie screenshot). Als je dat doet in GSC controleer dan meteen of je je sitemap hebt aangeboden voor snellere en volledige indexatie. Overigens geldt dat Google voor alle nieuwe websites vanaf 1 juli 2019 reeds mobile first indexing toepast.

Een mobielvriendelijke website

Het is dus cruciaal dat je website mobielvriendelijk is en zowel goed gevonden wordt via desktop zoekopdrachten als via mobiele zoekopdrachten. Er zijn drie opties voor een mobiele site:

  1. Een responsive website ontwerp
  2. Dynamische weergave
  3. Een aparte mobiele website

Een responsive website ontwerp

Bij een responsive website past het ontwerp zich automatisch aan de schermgrootte van de desktop, laptop, tablet of smartphone aan. Dit is de meest makkelijke en elegante manier. De content op alle apparaten is dan namelijk identiek en dat geldt ook voor de optimalisatie. De SEO geldt zowel voor de desktop als mobiele versie en in basis wordt je in beide omgevingen evengoed gevonden.

Dynamische weergave

Bij dynamische weergave kijkt een server of een verzoek van een desktop of mobiel apparaat komt. Op basis daarvan biedt hij de desktop of mobiele versie van de pagina aan. Dit betekent dat je van elke pagina twee versies moet hebben, wat direct ook het grote nadeel is.

Een aparte mobiele website

Een aparte mobiele website zegt het al: je moet een tweede website maken, speciaal voor mobiele apparaten. Vanuit het verleden kom je dergelijke sites nog wel tegen, die vaak te herkennen zijn aan de URL m.domeinnaam.nl. Het grote nadeel is dat je twee websites moet bouwen en actueel moet houden. Ook bestaat het gevaar van duplicate content. Het voordeel kan zijn dat je de mobiele versie volledig kan optimaliseren voor mobiel gebruik. Echter met de hedendaagse responsive templates is deze optie achterhaald en niet aan te raden.

Doe de mobile friendly test

Je kunt snel nagaan of jouw website mobielvriendelijk is. Daarvoor kun je via Google de mobile friendly test doen. Door simpelweg de URL van je website in te dienen, zie je in mum van tijd of je website geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik. Is je website dat nog niet, neem dan contact op met je webdesigner, of laat een nieuwe responsive site bouwen. Ook is het aan te raden met enige regelmaat je eigen website via een smartphone of tablet te bezoeken en zelf te ervaren of deze voldoende mobielvriendelijk is.

Heb je vragen of hulp nodig bij het optimaliseren van je site voor mobiel gebruik, neem dan contact met ons op, of vraag gratis een SEO scan van je website aan.

Deel je mening

We zijn altijd benieuwd naar jouw mening en inzichten!

🍪 Cookies
Voor de beste ervaring ga je door het gebruik van onze website automatisch akkoord met het gebruik van cookies. Privacybeleid