Blog

Hoe optimaliseer je een blog post?

Hoe optimaliseer je een blog post?Tegenwoordig zijn heel veel mensen aan het bloggen, zowel privé als zakelijk. Maar hoe optimaliseer je een blog post, zodat jouw blog opvalt en goed gevonden wordt? We geven je tips hoe je een blog post van goede SEO voorziet.

Optimaliseer een blog post op je doelgroep

Iemand die een blog schrijft heeft vaak de neiging vanuit zichzelf te schrijven. Het risico is dan dat je de doelgroep uit het oog verliest. Het onderwerp van jouw blog spreekt een bepaalde doelgroep aan. Verplaats je in die doelgroep en schrijf jouw boodschap met hun in gedachten. Gebruik daarbij ook hun taalgebruik, zodat zij zich herkennen in wat je schrijft. Daarmee stem je de boodschap af op je doelgroep en wordt de boodschap aantrekkelijker voor hun om te lezen.

Stem je keywords af op de actualiteit

Als je over een onderwerp wilt bloggen, zoek dan eerst op internet wat rondom dat onderwerp actueel is, waarop veel gezocht wordt en welke keywords worden gebruikt. Verwerk deze informatie in je blog post en gebruik kewordvariaties en keywordcombinatie om je content te verrijken en beter gevonden te worden.

Bied verschillende vormen van content

Probeer zo divers mogelijk te zijn door verschillende vormen van content te bieden. Plaats naast tekst bijvoorbeeld images en video. Voeg bijvoorbeeld referentieverhalen, white papers of infographics toe. Daarmee verhoog je de leesbaarheid en aantrekkelijkheid van je blog post en bedien je zowel lezers die de voorkeur geven aan tekst als aan beeld.

Zorg voor een goede leesbaarheid

Mensen zijn meestal wars van het lezen van lange teksten. Aan de andere kant weten we dat langere teksten beter gevonden worden in zoekmachines. Dit dillema kun je omzeilen door je tekst goed en makkelijk leesbaar te maken door:

 • Tekst op te splitsen in paragrafen met een verklarende subkopregel (H2-6 headers)
  Bold of italic te gebruiken bij tekst die op moet vallen en de kern van het onderwerp beschrijft
  Opsommingslijsten (bullits) gebruiken
  Images en video van een goede, verklarende tekst te voorzien

Denk aan de on-page SEO

Een open deur, maar on-page SEO is wel van groot belang. Zorg dat je blog een goede, verklarende page title en meta description tag heeft. Zorg dat de tekst is opgebouwd met een goede, verklarende H1 header en H2-6 headers boven de paragrafen. Gebruik bold en italic tekst. Voeg images en links toe met een goede, verklarende alt tag en neem links op in een verklarende anchor text. Houd ook alvast rekening met spraakgestuurde zoekopdrachten door de titel van je blog als een vraagstelling op te nemen en het antwoord in je blog post te schrijven. En in alle elementen natuurlijk je keyword(s) gebruiken!

Goede blog onderwerpen

Misschien herken je het wel: je wilt een blog schrijven maar het ontbreekt je aan inspiratie. Goede onderwerpen om over te bloggen zijn:

 • Het beantwoorden van vragen die jouw doelgroep bezighoudt
  Het beschrijven hoe je iets voor elkaar krijgt of iets moet doen
  Het schrijven over ervaringen over een bepaald onderwerp

Probeer in alle gevallen in je blog waarde toe te voegen waar je doelgroep echt iets aan heeft. Zo kun je onderscheidend zijn ten opzichte van je concurrenten.

Klaar, delen maar!

Is je blog post klaar? Zorg dan dat je er flink de aandacht op vestigt door de post via je social media kanalen te delen en ervoor te zorgen dat er interactie ontstaat door volgers die je blog post waarderen (like) en delen (share). Hoe meer interactie, hoe beter. Probeer je blog ook onder de aandacht te brengen van andere bloggers, die er mogelijk aan zullen refereren en links naar zullen opnemen. Het is ook goed om vanuit je eerdere blogs links naar je nieuwe blog op te nemen. Alles draagt bij aan meer bezoekers en meer aandacht en dat leidt weer tot een sterkere positie in Google en andere zoekmachines.

Heb je hulp nodig bij het bloggen? Neem dan gerust contact met ons op.

Laatste blogs

Hoe voorkom je een SEO dip bij een website migratie?
Lees meer...
Hoe maak ik mijn website mobielvriendelijk?
Lees meer...
Waarom is een goede website structuur belangrijk?
Lees meer...

SEO cursus

SEO cursus aan VU Oss

27 feb t/m 3 apr 2023

Aanmelden