Hoe optimaliseer je voor spraakgestuurde zoekopdrachten?
Google verwacht dat het aantal spraakgestuurde zoekopdrachten in 2020 meer dan de helft zal zijn. Het is dus belangrijk dat je website hierop voorbereid is. Je optimaliseert je website voor spraakgestuurde zoekopdrachten (SEO) door mobielvriendelijk te zijn en antwoorden te geven op de vragen die jouw doelgroep stelt.
Spraakgestuurde zoekopdrachten zijn anders
Om te beginnen is het van belang je te realiseren dat spraakgestuurde zoekopdrachten duidelijk anders zijn dan getypte zoekopdrachten. Bij getypte zoekopdrachten zal iemand een of meerdere keywords opgeven omtrent hetgeen waar hij of zij naar op zoek is. Bij spraakgestuurde zoekopdrachten zie je echter veel meer dat de zoekopdrachten als een vraag worden gesteld. Hoe kan ik...? Waar vind ik...? Wat is een...? Een zoekmachine zal dus ook veel meer op basis van vraag en antwoord naar zoekresultaten op zoek gaan. Dit betekent dat je je website ook op basis van vraag en antwoord moet optimaliseren (SEO).
Zoeken via mobiele apparaten
Zoeken verloopt inmiddels al veel meer via mobiele apparaten dan via desktop apparaten. Dit betekent ook dat Google mobielvriendelijke websites nadrukkelijk de voorkeur gaat geven. Immers, als er via een mobiel device gezocht wordt, moeten ook zoekresultaten getoond worden die een optimale mobiele gebruiksvriendelijkheid hebben. Zorg dus dat jouw website volledig mobielvriendelijk is, dus én responsive én een snelle laadtijd én een goede mobiele gebruikerservaring.
Optimaliseren voor spraakgestuurde zoekopdrachten
Je kunt het volgende doen om je website voor te bereiden op de toekomst.
Zorg dat je website volledig mobielvriendelijk is
Check in Google Search Console of je website mobiel vriendelijk is, of doe de Mobile Friendly Test. Ook kan je Website Auditor van SEO PowerSuite gebruiken om te controleren of je website en webpagina’s mobielvriendelijk zijn. Pas waar nodig je website of pagina’s aan.
Verwerk vraag en antwoord
Denk erover na met welke vragen jouw doelgroep op zoek zal gaan naar jouw producten of diensten. Verwerk deze vragen in de pagina’s op je website en zorg dat je de vraag zo snel als mogelijk op je pagina’s duidelijk beantwoord. Verwerk de vraag in de page title en H1 header van de pagina en het antwoord in de meta description tag en de inleiding van je tekst. Neem eventueel een speciale vraag en antwoord pagina op in je website, om zoveel mogelijk (verschillende vragen) goed te kunnen verwerken. Over mogelijke vraagstellingen kun je je ook laten inspireren door Google’s “People also ask”. Maar helaas is deze functionaliteit nog niet in het Nederlands beschikbaar.
Optimaliseer voor lokale vindbaarheid
Het is gebleken dat in de meeste spraakgestuurde zoekopdrachten gezocht wordt naar lokale resultaten. Bijvoorbeeld een restaurant, hotel of winkel in de buurt. Het is daarom van belang dat je lokaal ook goed gevonden wordt. Dat begint met een goed ingevulde vermelding op Google Mijn Bedrijf. Daarnaast helpt het ook als je bij je bedrijfsvermelding een aantal positieve reviews hebt.
Google’s positie “0”
Tegenwoordig kent Google in zijn zoekresultaten een positie “0”. Deze positie wordt als allereerste getoond en is voorbehouden aan het zoekresultaat die een vraag het beste beantwoord. Als je met bovenstaand advies je website optimaliseert voor spraakgestuurde zoekopdrachten, kan het bemachtigen van een positie “0” jouw ultieme beloning zijn.
Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je website voor spraakgestuurde zoekopdrachten, laat het ons dan weten. Wil je je website zelf optimaliseren, download dan SEO PowerSuite en probeer de volledige versie gratis.