Blog

Wat is TF-IDF?

De SEO wereld heeft het de laatste tijd veel over TF-IDF, oftewel Term Frequency – Inverse Document Frequency. Maar wat is het en waarom lijkt het ineens zo belangrijk te zijn? TF-IDF geeft aan hoe relevant een woord of woordcombinatie in een tekst is en wordt door Google gebruikt om een webpagina op onderwerp te analyseren en de relevantie van de pagina te bepalen ten opzichte van andere pagina’s.

TF-IDF, Term Frequency - Inverse Document Frequency, wordt veel gebruikt bij SEO

Term Frequency – Inverse Document Frequency

TF-IDF is een wegingsfactor die aangeeft hoe vaak een woord of een woordcombinatie voorkomt in een tekst, ten opzichte van het gebruik van dezelfde woorden in andere teksten. Term Frequency staat voor de frequentie waarmee een woord of woordcombinatie voorkomt in de tekst. Inverse Document Frequency bepaalt de relevantie van het woord of de woordcombinatie in meerdere teksten over hetzelfde onderwerp. TF-IDF is daarmee voor zoekmachines een krachtige tool om enerzijds het onderwerp van een tekst te bepalen en anderzijds de relevantie van die tekst ten opzichte van andere teksten.

Een hulpmiddel bij het optimaliseren

Of jouw webpagina relevanter is bij een bepaalde zoekopdracht dan de pagina van jouw concurrent, wordt dus mede bepaald door de TF-IDF. Daarom is het verstandig om deze wegingsfactor te gebruiken bij het optimaliseren van je website. Het geeft je niet alleen de tools in handen om jouw keyword in de juiste mate te verwerken in je tekst, het geeft je ook de mogelijkheid om de juiste keywordcombinaties en keywordvariaties in de juiste verhouding toe te passen om jouw pagina uniek te maken ten opzichte van je concurrenten. Maar zelf de TF-IDF voor jouw website of webpagina bepalen is niet makkelijk. Gelukkig biedt SEO PowerSuite hulp.

TF-IDF in SEO PowerSuite

SEO PowerSuite is een handige en krachtige SEO tool, die ik zelf ook gebruik voor SEO, het optimaliseren van websites. Met de module Website Auditor kun je voor een webpagina de Term Frequency – Inverse Document Frequency van een door jou opgegeven keyword bepalen. Daarnaast vergelijkt Website Auditor jouw waarde met dezelfde waarde voor de eerste 10 zoekresultaten in Google op het opgegeven keyword. Daarmee maak je dus direct de vergelijking met jouw directe concurrenten en kun je op basis van de uitkomst je webpagina verder optimaliseren om je concurrenten in de ranking te verslaan.

Suggesties voor andere relevante keywords

Via de analyse in SEO PowerSuite krijg je ook een goed beeld van andere relevante keywords die betrekking hebben op het thema van je pagina, inclusief relevante keywordcombinaties en keywordvariaties. Dit kan je helpen om de kwaliteit van je webpagina te vergroten en daarmee nog beter gevonden te worden in de zoekresultaten.

Voorkom keyword stuffing

Waar TF-IDF de frequentie van het keyword in de tekst bepaalt en dit vergelijkt met je direct concurrenten, geeft het ook direct een indicatie of het keyword op jouw pagina niet te vaak of te weinig voorkomt. Daarmee heb je dus een krachtige tool voorhanden om een penalty voor keyword stuffing te voorkomen, of juist te voorkomen dat je een keyword te weinig gebruikt en je daardoor niet gevonden wordt.

Wil je weten hoe het zit met de TF-IDF op jouw website, vraag dan onze SEO scan aan. Wil je het zelf proberen, download dan SEO PowerSuite en probeer de volledige versie gratis.

Guus Weitzel

Laatste blogs

Content onderhouden en actualiseren
Lees meer...
Wat zijn de SEO trends voor 2023?
Lees meer...
9 Tips voor het schrijven van een blog
Lees meer...

SEO cursus

SEO cursus aan VU Oss

27 feb t/m 3 apr 2023

Aanmelden