Blog

Hoe optimaliseer je een WordPress website?

Tips en advies voor het optimaliseren van een WordPress websiteVeel ondernemers maken gebruik van WordPress voor hun website. Logisch, want het is een zeer gebruiksvriendelijk CMS en nog gratis ook. Gebruik je WordPress, dan geeft dit artikel je tips en advies over het optimaliseren van je website op basis van de SEO plugin van Yoast.

SEO plugin van Yoast

Ondernemers die een WordPress website hebben adviseer ik de SEO plugin van Yoast. Dit is een krachtige plugin die het optimaliseren van je webpagina’s een stuk makkelijker maakt. Onthoudt echter wel dat optimaliseren met de SEO plugin van Yoast niet voldoende is. Alle ballen op groen, zoals ik eerder heb geschreven, wil niet zeggen dat je dan ook optimaal gevonden wordt.

Website instellingen voor SEO

Laten we beginnen met een aantal algemene instellingen voor goede vindbaarheid.

Zoekmachine vriendelijke URL’s

In WordPress vind je onder instellingen de mogelijkheid om permalinks in te stellen. Standaard staat dit ingesteld op dynamische URL’s zoals http://www.domeinnaam.nl/?p=123. Beter is om de URL’s in te stellen op een zoekmachine vriendelijke URL structuur zoals http://www.domeinnaam.nl/paginanaam. Hierbij bevat de paginanaam bij voorkeur het belangrijkste keyword van de pagina.

XML sitemap

Een sitemap is een inhoudsopgave van je website. Met een sitemap maakt je het zoekmachines makkelijker je website te indexeren. Yoast maakt een XML sitemap, die je vervolgens kunt aanbieden aan bijvoorbeeld Google Search Console. Je kunt de sitemap instellen in het sitemap-menu van de plugin.

Pagina instellingen voor SEO

De on-page SEO van elke webpagina begint met het instellen van een unieke en betekenisvolle page title en meta description tag. In de berichten en pagina editor van WordPress voegt de SEO plugin van Yoast onder aan de pagina een een item toe waarmee je makkelijk de page title en meta description tag in kunt stellen. Yoast toont je zelf real time de opmaak van je snippet.

De page titel

In het tweede tabblad van de plugin kun je de snippet instellen. Wanneer je kiest voor “snippet bewerken” kun je zelf een geoptimaliseerde page title invullen. Gebruik hierin het belangrijkste keyword van je pagina. Wanneer je in Yoast een focuskeyword hebt opgegeven, controleert Yoast of je het keyword hebt gebruikt en of de page title een goede lengte heeft.

De meta description tag

Vervolgens kun je een geoptimaliseerde meta description tag invullen. Het is belangrijk een goede beschrijving van de inhoud van de pagina te geven en daarin het keyword te gebruiken. Wanneer je in Yoast een focuskeyword hebt opgegeven, controleert Yoast of je het keyword hebt gebruikt en of de meta description tag een goede lengte heeft.

Snippet

Bij het invullen van de page title en de meta description tag laat Yoast real time het snippet resultaat zien. Daarmee kun je eenvoudig je snippet optimaliseren voor zoekmachines en bezoekers. 

Tekst instellingen voor SEO

In de pagina editor kun je vervolgens de tekst elementen instellen en optimaliseren.

H1 header

Meestal is in WordPress thema’s de kopregel die je het artikel geeft de H1 header. Controleer wel even goed of dit ook voor jouw thema geldt, anders zul je in de tekst editor zelf een H1 header moeten opnemen. Zorg dat je H1 header afgeleid is van de page title (zelfde onderwerp), maar dat het niet een 1-op-1 kopie is.

H2-6 headers

Voorzie paragrafen en tekstonderdelen in je artikel van een goede H2-6 header. Dit kun je instellen via de tekst editor. Zorg dat ze een goede beschrijving geven van de inhoud van de paragraaf of het testonderdeel. Het is goed om ook hierin de keywords van de pagina te gebruiken.

Tekst met bold en italic

Veel onderzoeken tonen aan dat pagina’s met meer tekst beter gevonden worden dan pagina’s met minder tekst over hetzelfde onderwerp.  Houd dit in je achterhoofd als je een artikel schrijft. Gebruik bold en italic als tekstfragmenten op mogen vallen en neem daarin zeker ook een keer het keyword op. Ook bold en italic stel je in via de tekst editor.

Images alt tags

Als je images toevoegt aan een pagina, zorg dan dat het image een goede alt tekst heeft. Dit stel je in WordPress in bij het image in de media bibiotheek. De alt tekst moet een beschrijving van de betekenis van het image geven gerelateerd aan het onderwerp van de pagina waar het image staat. Gebruik hierin uiteraard ook het keyword.

Link anchor text

De link anchor text is de tekst waarin je een link legt naar een andere pagina. Een link moet je aanleggen in een verklarend woord of stukje tekst, die iets zegt over de link. Dus niet: klik hier, maar bijvoorbeeld: neem contact met ons op. Probeer ook links te leggen in belangrijke keywords.

Alle ballen op groen

Nadat je een pagina hebt gemaakt kun je in de SEO plugin van Yoast controleren of je de pagina goed hebt geoptimaliseerd op het focuskeyword. Yoast geeft daarbij aan waar ze op let. Echter, als alle ballen op groen staan, wil dit nog niet zeggen dat je ook goed gevonden gaat worden. Yoast kan bijvoorbeeld niet controleren op concurrentie. Daarom is het goed om altijd extra te controleren of je SEO inspanningen ook leiden tot het juiste resultaat ten opzichte van je concurrenten. Dat kunnen wij voor je doen via onze SEO scan of je kunt dit zelf doen met SEO PowerSuite.

Heb je hulp nodig, laat het ons weten.

Laatste blogs

Hoe word ik goed gevonden op Google Maps?
Lees meer...
Hoe word ik goed gevonden op YouTube?
Lees meer...
Je concurrenten te slim af zijn op internet
Lees meer...

SEO cursus

 
SEO cursus aan VU Oss

7 nov t/m 19 dec 2022

Lees meer...