Blog

Wat is Google AMP?

AMP, Accelerated Mobile Pages, voor mobielvriendelijke webpagina's met snelle laadtijdAMP, Accelerated Mobile Pages project, is door Google opgezet om webpagina’s te kunnen bouwen met een snelle laadtijd voor mobiele apparaten. Waar laadtijd een belangrijke ranking factor voor google is, is het de verwachting dat pagina’s gebouwd in AMP gewaardeerd zullen worden met een hogere ranking.

Het AMP project van Google

AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. Dit project is door Google opgezet om mobielvriendelijke websites te bouwen met een snelle laadtijd. AMP HTML heeft een aantal beperkingen ten opzichte van HTML, maar daar tegenover staat dat pagina’s snel gerenderd worden en kan de Google AMP Cache worden gebruikt om de pagina’s te cachen.

Accelerated Mobile Pages gebruiken

Op internet is inmiddels een flinke hoeveelheid informatie te vinden over het maken van accelerated mobile pages. Daarbij wordt ingegaan op AMP HTML, AMP JS en de Google AMP Cache. Daarnaast zijn er voor diverse web content management systemen modules of plugins beschikbaar waarmee voor bestaande pagina’s snel en effectief accelerated mobile pages gemaakt kunnen worden.

Voor Joomla!

Voor Joomla! gebruikers zijn er inmiddels een aantal AMP plugins uitgebracht. Kijk hiervoor op de Joomla! Extensions Directory. De plugins geven je de mogelijkheid aan te geven van welke bestaande Joomla! pagina’s er ook een AMP versie moet worden gemaakt. Hierbij krijgt de originele pagina automatisch een tag die Google informeert dat er een AMP versie van de pagina bestaat en krijgt de AMP versie een canonical naar de originele pagina.

Voor WordPress

Ook voor WordPress zijn er meerdere AMP plugins beschikbaar. Kijk bijvoorbeeld op de WordPress Plugin Directory. De plugin zorgt ervoor dat alle posts op je WordPress website een dynamisch gegenereerde AMP versie krijgen. Overigens geldt dit bij uitkomen van dit blog artikel alleen nog voor posts en niet voor pagina’s. Daar wordt door de makers nog aan gewerkt, dus dat zal een kwestie van tijd zijn. Houd de ontwikkelingen van de plugin dus goed in de gaten.

Voor webwinkels

Enig zoekwerk op internet leert ons dat er op dit moment voor populaire webwinkels vaak nog geen AMP plugins beschikbaar zijn. Een uitzondering hierop is Magento, maar dit is wel een betaalde plugin.

Waar het mobiele internetgebruik alleen maar toeneemt en laadtijd hierin een belangrijke factor is en blijft, is het mijn verwachting dat alle belangrijke CMS-en en webwinkels wel met een AMP plugin of module zullen komen. Houd hun communicatie hierover dus in de gaten.

Heb je vragen over de performance van je website op mobiele apparaten? Neem dan contact met ons op of vraag gratis onze professionele SEO scan aan.

Guus Weitzel

Laatste blogs

Content onderhouden en actualiseren
Lees meer...
Wat zijn de SEO trends voor 2023?
Lees meer...
9 Tips voor het schrijven van een blog
Lees meer...

SEO cursus

SEO cursus aan VU Oss

27 feb t/m 3 apr 2023

Aanmelden