Overzicht van de Google algoritme updates
Google brengt regelmatig updates uit voor haar zoekmachine algoritme. Deze updates zijn er primair op gericht bezoekers van betere zoekresultaten te voorzien. De afgelopen jaren zijn er een aantal grote updates verschenen die veel impact hebben (gehad) op zoekresultaten. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste Google algoritme updates en hoe je kunt voorkomen dat jouw website door Google gestraft wordt met een penalty.
Panda update
De Panda update richt zich op content van slechte kwaliteit. Dit betreft bijvoorbeeld:
- Dubbele of gekopieerde content
- Content die weinig tot niets toevoegt
- Spam
- Keyword stuffing
- Ongebruiksvriendelijke sites
Als Google van mening is dat je website zich schuldig maakt aan een of meerdere van deze punten, dan bestraft ze je met een penalty. Dit merk je doordat je site opeens (veel) minder bezoekers krijgt. Je kunt dit controleren in Google Analytics of via Rank Tracker van SEO PowerSuite. Zorg er dus voor dat je altijd unieke, eigen en kwalitatieve content schrijft en publiceert.
Penguin update
De Penguin update richt zich op onnatuurlijke, irrelevante links van slechte kwaliteit. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Links van websites van slechte kwaliteit of spam-sites
- Links die alleen gelegd zijn voor SEO linkbuilding
- Links van sites met irrelevante en niet-aanverwante onderwerpen
- Betaalde links
- Links met over geoptimaliseerde anchor text
Heb je met dergelijke links te maken, dan bestraft Google je met een penalty. Ook dit kun je merken aan het terugvallen van bezoekersaantallen. Voorkom dergelijke links. Met SEO SpyGlass kun je de kwaliteit en relevantie van inkomende links nagaan en link-eigenaren vragen links van slechte kwaliteit te verwijderen. Als men links niet weghaalt, kun je in het uiterste geval ook gebruik maken van de Disavow Tool in Google Search Console.
Hummingbird update
De Hummingbird update probeert zoekopdrachten beter te interpreteren en te doorgronden, zodat Google betere zoekresultaten kan presenteren. Ze richt zich op de intentie en achterliggende betekenis van een zoekopdracht. Als gevolg daarvan gaat het bij het schrijven en publiceren van content niet meer om individuele keywords maar om keywordcombinaties en keywordvariaties. Schrijf je content daarom zo rijk mogelijk en gebruik verschillende combinaties en variaties van je keywords, zodat Google je content beter kan leren begrijpen.
Pigeon update
De Pigeon update richt zich op zoekopdrachten, waarbij de lokatie van belang is. Dus bijvoorbeeld het presenteren van lokale zoekresultaten op basis van de lokatie van de zoeker. Een penalty als gevolg van deze update kan veroorzaakt worden door:
- Een onvolledige of foutieve vermelding in Google Mijn Bedrijf
- Conflicterende gegevens bij verschillende bedrijfsvermeldingen op internet
- Geen vermelding in lokale (bedrijfs)lijsten en overzichten
Zorg ervoor dat je een correcte en volledige vermelding hebt in Google Mijn Bedrijf en dat je bedrijfsgegeven in alle vermeldingen en social media kanalen kloppen (naam, adres, telefoonnummer, website, email, etc.). Zorg ook dat je vermeld wordt in relevante lijsten en overzichten, voor zover op jouw website van toepassing. Overigens is is de Pigeon update er op dit moment alleen nog maar voor engelstalige zoekopdrachten, maar bereid je vast voor.
Mobile Friendly update
Tegenwoordig is meer dan de helft van de zoekopdrachten afkomstig van mobiele apparaten. De Mobile Friendly update kijkt dus of een website mobielvriendelijk is. Daarbij wordt ook gekeken naar de viewport configuratie, of tekst altijd goed leesbaar is en of er plugins worden gebruikt die niet compatible zijn met mobiel gebruik. Als je zeker wilt weten of je website mobielvriendelijk is, doe dan de test. Is je website niet mobielvriendelijk, neem dan direct actie.
RankBrain update
RankBrain is een vrij nieuwe update en van oorsprong onderdeel van Hummingbird. De update is zelflerend en helpt Google bij het beter doorgronden van zoekopdrachten. Daarmee is Google in staat betere en relevantere zoekresulaten te presenteren. Het algoritme is gebaseerd op een zelflerend principe, die het gebruikersgedrag omtrent gepresenteerde zoekresultaten meeneemt. Dus als gebruikers tevreden zijn over de gepresenteerde zoekresultaten en niet verder zoeken, dan is dat positief. Slaan gebruikers resultaten over, zoeken ze verder, of klikken ze op een resultaat en gaan ze direct weer weg (bijvoorbeeld omdat de content niet aansluit of de gebruikerservaring op de site slecht is), dan zal het zoekresultaat een volgende keer niet (meer) gepresenteerd worden. Zorg dus dat content goed aansluit op de behoefte van je doelgroep en zorg voor een gebruiksvriendelijke website.
Is jouw website opgewassen tegen al deze Google algoritme updates? Controleer het met onze SEO scan, of vraag onze hulp.
P.S. je vindt dit artikel ook als presentatie op SlideShare.
Guus Weitzel