Blog

Frames in websites belemmeren SEO

Een frame is te vergelijken met een digitale fotolijst of schilderij

Hoewel de meeste websitebouwers frames inmiddels niet meer gebruiken, kom je op internet toch nog een flink aantal websites tegen die hiermee zijn opgebouwd. Helaas is deze methodiek niet zoekmachinevriendelijk en staan frames SEO in de weg.

Wat zijn frames?

Frames zijn te vergelijken met een digitale fotolijst. De lijst is steeds hetzelfde, de inhoud veranderd. Ook websites zijn soms op deze manier opgebouwd. Een pagina bestaat bijvoorbeeld uit een vaste header, footer en een menu, dat wordt aangevuld met een inhoudelijke pagina (zie voorbeeld onder aan pagina). Wanneer een bezoeker op een menu-item klikt, blijven de header, footer en het menu staan en verandert alleen de inhoudelijke pagina. Het idee hierachter is dat vaste delen van een website niet steeds opnieuw geladen hoeven te worden, maar een nadeel is dat frames SEO belemmeren. 

Frames en SEO

Google heeft bij het indexeren van websites veel moeite met frames. Je kan dit als volgt zien. De titel en meta tags van een pagina hangen vast aan het frame. Vergelijk dit met de lijst van een schilderij. Op zo’n lijst zit vaak een metalen plaatje bevestigd met de naam van de kunstenaar en de titel van het kunstwerk. Wanneer je een ander doek in de lijst hangt, blijft op de lijst dezelfde naam en titel staan. Zo is het ook met frames. Terwijl de inhoud van een pagina verandert, blijft deze dezelfde titel, omschrijving en keywords houden. 

Voorkom het gebruik van frames voor goede zoekmachine optimalisatie

Voor goede zoekmachines optimalisatie is het van belang dat de titel en meta tags (omschrijving en keywords) een goede representatie zijn van de werkelijke inhoud van de pagina. Daarom is het van groot belang dat deze SEO elementen per pagina optimaal worden ingesteld. Frames belemmeren dus goede SEO. Vermijd daarom het gebruik en zorg dat je per pagina op je website de titel en meta tags invult overeenkomstig de inhoud van de pagina. 

Website frames belemmeren goede SEO

Mijn website heeft frames

Heb je een website met frames en kan je dat niet veranderen, probeer dan de titel en meta tags zo in te vullen, dat ze een zo goed mogelijke beschrijving geven van de gehele inhoud van je website. Maar het feit blijft dat dergelijke websites nauwelijks te optimaliseren zijn, slecht door zoekmachines worden geïndexeerd en slecht naar voren komen in zoekresultaten. 

Heb je hulp of advies nodig, neem dan gerust contact op. 

Guus Weitzel

Tags:

Laatste blogs

Hoe word ik goed gevonden op Google Maps?
Lees meer...
Hoe word ik goed gevonden op YouTube?
Lees meer...
Je concurrenten te slim af zijn op internet
Lees meer...

SEO cursus

 
SEO cursus aan VU Oss

7 nov t/m 19 dec 2022

Lees meer...