Gevonden worden met landingspagina's
In de praktijk is het niet altijd mogelijk een website goed te optimaliseren voor zoekmachines. Dit kan zijn omdat de website te weinig tekst heeft, of omdat bepaalde keywords waarop je gevonden wilt worden niet op de webpagina’s voorkomen. Ik heb met beide situaties te maken gehad. Allereerst bij de website van een fotograaf, die te weinig tekst bevatte. En daarnaast bij een website voor een Bed & Breakfast, waarbij bepaalde keywords niet op de vaste pagina’s voorkwamen. In beide gevallen boden landingspagina's uitkomst.
Wat is een landingspagina?
Een landingspagina is letterlijk een pagina waarop een bezoeker op je website landt. Ze worden vaak gebruikt om een bezoeker te verwelkomen met een gerichte boodschap. Dit kan omdat je bij een landingspagina vaak weet hoe een bezoeker op je website terecht is gekomen. Bijvoorbeeld via een online advertentie, of omdat de bezoeker op een bepaald keyword heeft gezocht. Daarmee kan je de inhoud en boodschap van de landingspagina gericht afstemmen op de bezoeker en hem precies die informatie voorschotelen, waar hij naar op zoek is.
Meestal op de achtergrond
Omdat een landingspagina veelal gebruikt wordt voor een (advertentie) campagne of voor een zoekwoord dat niet direct op de website voorkomt, zie je vaak dat een landingspagina op de achtergrond actief is en niet direct vanuit het menu toegankelijk is. De opmaak van de pagina is echter wel in dezelfde stijl als de rest van de website en de bezoeker kan gewoon via het menu verder navigeren. Dit is een typisch kenmerk van een landingspagina: de bezoeker landt op de pagina, vindt precies wat hij zoekt en navigeert via het menu vervolgens verder. Een andere mogelijkheid is dat de landingspagina direct een conversie optie biedt (contact opnemen, iets downloaden, je ergens voor registreren, of iets bestellen), zodat de bezoeker direct een gewenste actie kan nemen.
Gebruik voor zoekmachine optimalisatie
Zoals aangegeven zijn landingspagina's erg geschikt voor zoekmachine optimalisatie als een website daar zelf onvoldoende houvast voor biedt. Ik geef hierbij twee voorbeelden van situaties die ik zelf bij de hand heb gehad.
Website van een fotograaf
Het eerste voorbeeld betreft een website voor een fotograaf. Zoals je kunt verwachten heeft een fotograaf veel foto’s op zijn website om te tonen wat hij kan en wat zijn kwaliteiten zijn. De website van de fotograaf die mijn hulp had ingeroepen bood dan ook te weinig tekst om deze goed te kunnen optimaliseren voor zoekmachines. We hebben toen samen een aantal geoptimaliseerde landingspagina's gemaakt, gebaseerd op keywords gerelateerd aan zijn dienstverlening. Op deze keywords wordt hij nu met zijn landingspagina's gevonden en kunnen bezoekers van daaruit doorklikken naar de foto’s om een goede impressie te krijgen van zijn kwaliteiten.
Website van een Bed & Breakfast
Het tweede voorbeeld betreft de website van een Bed & Breakfast. Deze website biedt informatie over de kamers, prijzen, arrangementen en een contact- en reserveringspagina. In mijn intake gesprek met de eigenaren kwam naar voren dat zij zich vooral richten op mensen die een bezoek willen brengen aan de vele natuurgebieden in de omgeving, wandel- en fietsknooppuntroutes langs de B&B volgen, of de route van Operatie Market Garden bezoeken. Omdat deze keywords niet op de website voorkomen, hebben we hiervoor een aantal geoptimaliseerde landingspagina's gemaakt. Wanneer mensen op zoek zijn naar een Bed & Breakfast of overnachting in combinatie met deze activiteiten, worden de landingspagina's niet alleen goed gevonden, maar bieden zij ook direct gerichte informatie. In het weekend van 20-21 september 2014 waren er allerlei activiteiten georganiseerd in het kader van de 70-jarige herdenking van Operatie Market Garden. De Bed & Breakfast zat dat weekend vol!
SEO door landingspagina's
Landingspagina's bieden dus goede mogelijkheden om je website te optimaliseren voor zoekmachines, wanneer je website daar zelf onvoldoende houvast voor biedt. Waar landingspagina's veelal op de achtergrond actief zijn en niet direct via het menu bereikbaar, is het wel van groot belang dat je de landingspagina's goed kenbaar maakt aan zoekmachines. Heeft je website geen sitemap (wat wel heel nadrukkelijk aan te raden is), zorg er dan voor dat je het liefst vanuit de homepage naar de landingspagina's linkt. Dan worden ze goed door zoekmachines geïndexeerd en word je goed gevonden.