Blog

Beter vindbaar met HTTPS

Begin augustus 2014 kondigde Google officieel aan dat HTTPS als factor meegenomen gaat worden in de ranking van websites. Met andere woorden: als je website met HTTPS beveiligd is, dan heeft dat een positieve invloed op de vindbaarheid en SEO van je site. Maar betekent dit nu dat iedere ondernemer zijn website moet gaan beveiligen met een SSL certificaat? 

Wat is HTTPS?

Met HTTPS ben je beter vindbaar op internet (SEO)

HTTPS is een beveiligde methode om informatie te versturen over het internet. Wanneer gebruik wordt gemaakt van dit beveiligde protocol, dan wordt data op de volgende manieren beschermd:

  1. De data wordt gecodeerd (encryption), zodat het niet door anderen te ontcijferen is;
  2. De data integriteit wordt beschermd, zodat de data niet ongemerkt gewijzigd kan worden;
  3. De verbinding wordt middels authenticatie tot stand gebracht, zodat de verzender zeker weet dat de juiste ontvanger de data krijgt.  

Op deze manier zorgt HTTPS ervoor dat je veilig persoonlijke informatie kunt versturen, zoals bank- en creditcardgegevens, logingegeven, etc. Om HTTPS op je website te activeren dien je een (betaald) SSL certificaat op de server te installeren. 

Heeft mijn website beveiliging nodig?

Om te bepalen of je als ondernemer je website moet beveiligen, kun je de volgende criteria hanteren:

  1. Heb je een website waarop commerciële transacties mogelijk zijn, zoals een webshop, dan is het eigenlijk een must om je website met HTTPS te beveiligen;
  2. Heb je een website waarop bezoekers hun persoonlijke gegevens achterlaten, zoals inloggegevens, geregistreerde reacties geven op een (blog)artikel, of inschrijven op een nieuwsbrief, dan is het ook verstandig de website met een SSL certificaat te beveiligen;
  3. Heb je een website die louter informatief is, dan is het niet noodzakelijk deze te beveiligen. 

Wordt ik beter gevonden als ik mijn website beveilig?

Google heeft aangegeven dat HTTPS op dit moment slechts een kleine rol speelt in het bepalen van de ranking en de vindbaarheid (SEO) van websites. Het is dus overdreven om te denken dat het niet hebben van beveiliging je ranking op dit moment zal verlagen. Wel is het verstandig goed na te denken over beveiliging en ook navenant actie te ondernemen als je een website met commerciële transacties hebt, of waar bezoekers hun persoonlijke gegevens kunnen achterlaten. Daarbij wil ik ook opmerken dat je uiteindelijk ook een afweging moet maken tussen de kosten voor een SSL certificaat plus de mogelijke consequenties die het heeft om je website te beveiligen, ten opzichte van de voordelen die het je uiteindelijk brengt. 

Dit artikel is mede gebaseerd op een artikel van Link Assist

Guus Weitzel

Tags: ,

Laatste blogs

Wat zijn de belangrijkste Google penalties?
Lees meer...
Content onderhouden en actualiseren
Lees meer...
Wat zijn de SEO trends voor 2023?
Lees meer...

SEO cursus

SEO cursus aan VU Oss

27 feb t/m 3 apr 2023

Aanmelden