Blog

Zoekmachine optimalisatie voor dummies

Zoeken naar een boek toont veel overeenkomsten met zoekmachine optimalisatie (SEO)Laat ik direct excuses maken aan de lezer: ik wil u niet direct uitmaken voor dummy. De reden voor deze titel is dat ik regelmatig ondernemers uit het Midden en Klein Bedrijf (MKB) en Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) tegenkom die onvoldoende begrijpen wat SEO is of voor hun kan doen. Zij vragen dan of ik het in simpele bewoordingen kan uitleggen. Vandaar de titel “zoekmachine optimalisatie voor dummies”. In deze blog leg ik het u uit aan de hand van een boekwinkel.

Op zoek naar een boek

Stelt u zich voor, u bent op zoek naar een informatief boek. Bijvoorbeeld een boek over uw vakgebied. U loopt een boekwinkel binnen en gaat naar de sectie van uw vakgebied. Waar kijkt u vervolgens naar? Alle  boeken in het schap staan met de kaft naar de bezoeker gepresenteerd. U zult dus uw ogen over de titels op de kaft laten gaan om te zien of u een interessante titel vindt. Als een titel u aanspreekt en de woorden (keywords) bevat waarnaar u op zoek bent, zult u geïnteresseerd raken.

Titel, omschrijving en inhoud

Een boek met een titel die u aanspreekt zult u uit het schap halen. Het volgende wat u doet is het boek omdraaien en de achterkant bekijken. Waarom? Omdat hier een omschrijving staat die nader beschrijft (met keywords) waar het boek over gaat. Spreekt de omschrijving u verder aan, dan zult u vervolgens het boek openslaan. U kijkt naar de inhoudsopgave en bladert door het boek. Uw oog gaat over de kopregels van de hoofdstukken en de kopregels van de paragrafen. Uw oog valt op dikgerukte tekst en schuingedrukte tekst. U kijkt naar de beschrijvingen bij plaatjes en naar de verwijzingen naar relevante andere informatiebronnen. Als in alles wat uw oog passeert de juiste keywords voorbij komen waarnaar u op zoek bent, weet u dat u het juiste boek gevonden heeft.

Zoekmachine optimalisatie (SEO) werkt precies zo

Het optimaliseren van uw website voor zoekmachines (SEO) werkt precies hetzelfde. Zoekmachines en bezoekers kijken allereerst naar de titel en omschrijving van elke pagina van uw website. Verder kijken ze of de inhoud van de pagina overeenkomt met de titel en omschrijving. Hierbij zijn kopregels (h1-h6 headers) van groot belang, evenals de mate waarin belangrijke keywords terugkomen in de tekst, dikgedrukte en schuingedrukte woorden, tekst bij plaatjes, tekst bij links en verwijzingen naar relevante andere informatiebronnen. Net zoals bij een boek is het belangrijk dat u elke website pagina voorziet van een goede titel, omschrijving en inhoud op basis van de belangrijkste keywords van het onderwerp. Al deze elementen voor zoekmachine optimalisatie bepalen uiteindelijk of u goed geïndexeerd wordt door zoekmachines en goed gevonden wordt door bezoekers. Hierbij is het ook belangrijk om een duidelijke en zoekmachine vriendelijke sitemap te publiceren, wat de inhoudsopgave is van uw website.

Ik hoop van harte dat u na het lezen van dit blog wat minder dummy bent waar het over zoekmachine optimalisatie of SEO gaat. Zoniet, dan hoor ik het graag.

Tags:

Laatste blogs

Content onderhouden en actualiseren
Lees meer...
Wat zijn de SEO trends voor 2023?
Lees meer...
9 Tips voor het schrijven van een blog
Lees meer...

SEO cursus

SEO cursus aan VU Oss

27 feb t/m 3 apr 2023

Aanmelden