Blog

SEO is niet moelijk!

Als u de titel leest, roept u dan “inderdaad” of fronst u de wenkbrauwen? In geval van het laaste zal ik u uitleggen dat SEO (Search Engine Optimization) inderdaad niet moeilijk is. In geval van het eerste zal ik u uitleggen dat website en zoekmachine optimalisatie ook weer niet zo makkelijk is als u wellicht denkt.

Zoekmachine optimalisatie of seo is niet moeilijk

Zoekmachine optimalisatie is inderdaad niet moeilijk

Als u een website heeft of gaat maken moet u zich de volgende twee zaken goed bedenken:

  1. De meeste bezoekers kennen uw adres (URL) niet en komen op uw website via zoekmachines als Google en Bing, of via doorverwijzingen (links);
  2. Zoekmachines begrijpen alleen tekst en geen plaatjes.

Wat betekent dit nu? Zoekmachines als Google en Bing bezoeken met enige regelmaat alle websites en “lezen” waar de site over gaat. Dit slaan zij op in hun geheugen en tonen dit als iemand in hun zoekmachine een vraag stelt over dit onderwerp. Dit betekent dus dat je een zoekmachine duidelijk moet maken waar een site over gaat. Omdat zoekmachines alleen tekst begrijpen en geen plaatjes, moet dit in de tekst van de website (en alle individuele pagina’s) duidelijk worden gemaakt.

Bij SEO of zoekmachine optimalisatie spelen keywords de hoofdrol. Per pagina moeten keywords gedefinieerd worden en terugkomen in de titel en omschrijving. Daarnaast optimaliseer je de tekst op de pagina door keywords te laten terugkomen in headers (kopregels), vetgedrukte en cursieve tekst en de inhoud. Als laatste is het verstandig keywords ook terug te laten komen in de beschrijvende tekst bij links en plaatjes (alt tags). Een webpagina wordt geoptimaliseerd door keywords op een goede gebalanceerde manier te laten terugkomen in al deze elementen, zodat een zoekmachine weet waar de pagina over gaat. Dit is niet moeilijk, maar meer een questie van consequent uitvoeren.

SEO is toch niet zo makkelijk als je wellicht denkt

Voordat je nu blind al je webpagina’s gaat volstouwen met keywords, realiseer je het volgende. Zoekmachines zijn niet gek, maar behoorlijk intelligent. Van een webpagina die overloopt van keywords wordt de inhoud niet serieus genomen en is de kans groter dat een zoekmachine je straft dan waardeert. Het is daarom heel belangrijk om op een gebalanceerde manier keywords in je webpagina op te nemen. Belangrijk is te weten dat zoekmachines pagina’s van verschillende websites over dezelfde keywords met elkaar vergelijken om de meest waardevolle webpagina als beste te ranken. Een goede balans is dus uitermate belangrijk!

Als laatste: omdat bij het bouwen van websites vaak onvoldoende rekening is gehouden met SEO, bieden sites niet altijd eenvoudig de mogelijkheid om alle genoemde pagina elementen te gebruiken en te vullen. Heeft u uw site zelf gebouwd, kijk dan of u alle elementen heeft meegenomen. Is uw site door een ander gebouwd, overleg dan of eventuele aanpassingen nodig zijn.

Tags:

Laatste blogs

Content onderhouden en actualiseren
Lees meer...
Wat zijn de SEO trends voor 2023?
Lees meer...
9 Tips voor het schrijven van een blog
Lees meer...

SEO cursus

SEO cursus aan VU Oss

27 feb t/m 3 apr 2023

Aanmelden