Waarom is een goede website structuur belangrijk?
Als je wilt dat Google en andere zoekmachines je website makkelijk kunnen indexeren, dan is een goede site structuur belangrijk. En om je belangrijkste pagina’s goed te laten ranken, moeten pagina’s op de juiste manier naar elkaar verwijzen en page rank geven aan de pagina’s die het belangrijkste zijn.
De voordelen van een goede site structuur
Een goede en logische site structuur heeft een aantal voordelen:
- Zoekmachines als Google kunnen je site makkelijk doorgronden en indexeren;
- Bezoekers kunnen makkelijker en gebruiksvriendelijker navigeren;
- Een goede en logische site structuur levert je waardevolle site links op in je zoekresultaat (SERP).
Een goed opgebouwde site structuur ziet er als volgt uit:
Er moet sprake zijn van een duidelijke hiërarchie. Bij een website is dit bijvoorbeeld: home page – onderwerp – pagina. En bij een webshop bijvoorbeeld: home page – categorie – product. Het moeten niet teveel niveaus worden om te voorkomen dat het aantal kliks dat nodig is om bij het laatste niveau te komen te groot wordt (de zogenaamde klik-diepte). Ontkom je er echter niet aan om wel meerdere niveaus te gebruiken, maak het bezoekers en zoekmachines dan makkelijker door links in tekst te plaatsen, zodat je sneller op de gewenste pagina komt.
Het visualiseren van je website structuur
SEO PowerSuite biedt de mogelijkheid je website structuur te visualiseren. Hiermee zie je snel of je een goede en logisch opbouw hebt. Het overzicht helpt om de klik-diepte in je site te bepalen en te voorkomen dat bezoekers onnodig veel moeten klikken om een bepaalde pagina te bereiken. Ook helpt het overzicht eventuele problemen te detecteren en op te lossen zoals:
- Wees-pagina’s: pagina’s die niet verbonden zijn met het menu of andere pagina’s en daarmee moeilijk te bereiken zijn;
- Redirects: pagina’s die slechts doorverwijzen naar andere pagina’s;
- 4xx en 5xx pagina’s: pagina’s die niet (meer) bestaan.
Interne page rank verdelen
Sommige pagina’s op je website zijn belangrijker dan andere en dat zijn dan ook vaak de pagina’s waarmee je gevonden wilt worden. Bijvoorbeeld de pagina’s over je dienstverlening of de categorie pagina’s van je producten. Je kunt deze pagina’s extra waarde geven en zo belangrijker maken voor Google door vanuit andere pagina’s hiernaar te verwijzen (interne link building). Daarmee geef je interne page rank aan de pagina’s die belangrijk voor je zijn. Wanneer je dit goed doet, zal Google deze pagina’s ook als de belangrijkste pagina’s van je site zien en hier mogelijk site links van maken in je zoekresultaat (SERP). Dit heeft dan weer als voordeel dat bezoekers direct vanuit het zoekresultaat naar deze pagina’s kunnen navigeren en niet via de home page en het menu hoeven.
Heb je vragen of hulp nodig bij het structureren en optimaliseren van je site, neem dan contact met ons op, of vraag gratis structuuroverzicht van je website aan.
Guus Weitzel