Hoe word ik gevonden op Google Maps?
Google laat in haar zoekresultaten veelal een Google Maps kaart zien met lokale zoekresultaten. Daarbij toont zij aanbieders van producten en diensten, die overeenkomen met de zoekopdracht en zich het dichtst in de buurt bevinden van de gebruiker. Voor ondernemers is het dus van groot belang op deze kaart te staan. Maar wat moet je doen om gevonden te worden in Google Maps?
Lokale zoekresultaten
Als je zoekt naar producten of diensten, dan toont Google lokale aanbieders in haar zoekresultaten. Dat doet zij via Maps, waarbij een kaart wordt getoond met de locaties van de aanbieders. Daarbij worden ook de top 3 lokale zoekresultaten met naam en gegevens vermeld. Door verder te klikken, wordt een kaart met alle lokale zoekresultaten getoond.
De zoekresultaten en posities worden op basis van drie ranking factoren bepaald:
- Relevantie
- Afstand
- Prominentie
1. Relevantie
Allereerst wordt gekeken naar relevantie: de mate waarin het zoekresultaat overeenkomt met de zoekopdracht. Hoe meer het zoekresultaat aansluit bij de zoekopdracht, hoe relevanter deze is.
2. Afstand
Vervolgens wordt gekeken naar de afstand. Hoe dichter de aanbieder zich bij de gebruiker bevindt, hoe groter de kans dat deze hoog in Google Maps wordt vertoond.
3. Prominentie
Als laatste prominentie. Hierbij wordt onder andere gekeken hoe bekend het bedrijf of de organisatie is, hoe de organische vindbaarheid is, naar de reviews in Google Mijn Bedrijf en naar het aantal inkomende links.
Gevonden worden op Google Maps
Welke stappen moet je dan nemen op gevonden te worden op Google Maps?
- Meld je aan bij Google Maps
- Creëer een vermelding op Google Mijn Bedrijf
- Verzamel reviews op GMB
- Optimaliseer je website
- Verzamel inkomende links
- Vermeld je site in (lokale) bedrijfslijsten
- Voeg Schema Markup toe aan je site
1. Meld je aan bij Google Maps
Ga naar Google Maps en type je bedrijfsnaam in. Als jouw bedrijf nog niet bekend is, voeg je bedrijf dan toe met naam, adres, categorie, etc.
2. Creëer een vermelding op Google Mijn Bedrijf
Ga vervolgens naar Google Mijn Bedrijf (GMB). Heb je je bedrijf net toegevoegd aan Maps, of was er al een vermelding bekend, claim dan de vermelding als rechtmatig eigenaar. GMB geeft je vervolgens de mogelijkheid om meer informatie over je bedrijf te vermelden, foto’s te plaatsen, reviews te krijgen, producten en diensten aan te bieden en berichten te plaatsen.
3. Verzamel reviews op GMB
Reviews laten zien hoe tevreden klanten over je zijn. Vraag klanten daarom actief of zij tevreden zijn en een review achter willen laten op GMB. Deze reviews helpen nieuwe klanten weer voor jou te kiezen. Op de home page kun je een link downloaden waarmee klanten eenvoudig een review kunnen geven.
4. Optimaliseer je website
Uiteraard is het belangrijk dat je website goed geoptimaliseerd is. Daarbij is het aan te raden bij je adresgegevens een Google Maps kaart op te nemen.
5. Verzamel inkomende links
Als andere websites naar jou verwijzen met een link, is dit een positief signaal aan Google over de waarde van jouw site. Vergeet echter niet: kwaliteit van inkomende links is belangrijker dan kwantiteit. Verzamel dus inkomende links die logisch en relevant zijn.
6. Vermeld je site in (lokale) bedrijfslijsten
Als er sites zijn met bedrijfslijsten van lokale ondernemers, ondernemersverenigingen, brancheverenigingen, etc. die voor jou van belang zijn, probeer daar dan een vermelding op te krijgen met een link naar je site. Dit versterkt niet alleen je (lokale) vindbaarheid, maar levert tevens extra bezoekers op. Let er wel goed op dat je bedrijfs- en adresgegevens overal correct en actueel zijn!
7. Voeg Schema Markup toe aan je site
Met Schema Markup (Structured Data) geef je zoekmachines meer informatie over je bedrijf. Deze informatie helpt bij het beter begrijpen van je bedrijf en dienstverlening en dat draagt weer bij aan een betere vindbaarheid.
Heb je vragen of hulp nodig bij het opnemen van je bedrijf of organisatie op Google Maps, neem dan contact met ons op, of vraag gratis onze professionele SEO scan van je website aan.
Guus Weitzel