Hoe optimaliseer je een webshop?
Webshops schieten als paddenstoelen uit de grond. De concurrentiestrijd om hoog in zoekmachines te komen is hevig. Hoe optimaliseer je een webshop om toch hoog in de zoekresultaten te komen? Gebruik de taal van je doelgroep, optimaliseer categorie- en productpagina’s, voeg schema markup toe, voorkom duplicate content en houd je assortiment up-to-date.
5 stappen voor het optimaliseren van je webshop
- Gebruik de taal en zoekwoorden van je doelgroep;
- Optimaliseer je categoriepagina’s met on-page SEO;
- Optimaliseer je productpagina’s geautomatiseerd in bulk;
- Voeg structured data toe aan productpagina’s;
- Voorkom duplicate content;
- Houd je assortiment up-to-date.
Stap 1: Gebruik de taal en zoekwoorden van je doelgroep
Meer nog dan het gebruik van de officiële productnamen en -beschrijvingen is het van groot belang de taal en zoekwoorden van je doelgroep te gebruiken. Zeker bij nieuwe producten is je doelgroep vaak nog niet bekend met een productnaam of -beschrijving en gebruiken zij hun eigen zoekwoorden. Doelgroeponderzoek kan helpen een beter beeld te krijgen van de manier waarop iemand naar een product zal gaan zoeken. Gebruik die taal en woorden in je webshop, zodat je de kans vergroot dat jouw webwinkel gevonden wordt. Ook kun je gebruikmaken van keyword tools om aanvullende suggesties te krijgen van belangrijke zoekwoorden.
Stap 2: Optimaliseer categoriepagina’s met on-page SEO
Categoriepagina’s zijn de stabiele pagina’s binnen je webshop. Deze pagina’s blijven bestaan, terwijl de onderliggende productpagina’s aan verandering onderhevig zijn. Het is daarom belangrijk om veel aandacht te besteden aan goede on-page SEO van je categoriepagina’s. Zorg voor duidelijke, beschrijvende page titles (categorienaam), meta description tags (beschrijving), H1 en H2-6 headers, tekst (eventueel met bold en italic), alt tags van images (afbeeldingsbeschrijving) en links. De categoriepagina’s zijn de pilaren van je webshop, deze moeten dus uitermate stabiel zijn en de webwinkel dragen.
Stap 3: Optimaliseer productpagina’s geautomatiseerd in bulk
Heb je een relatief kleine webwinkel en heb je de tijd om elke productpagina afzonderlijk te optimaliseren, pas dan ook op deze pagina’s on-page SEO toe, zoals in stap 2. De meeste webshops hebben echter veel artikelen en productpagina’s, waardoor het individueel optimaliseren van pagina’s niet meer te doen is. Probeer dan de productpagina’s geautomatiseerd in bulk te optimaliseren door gebruik te maken van variabelen in de SEO elementen. Bijvoorbeeld de page title:
Koop [productnaam] online | Mijn Webshop Naam
Hierbij is [productnaam] een variabele en wordt automatisch ingevuld. Uiteraard moet je webshop CMS het werken met variabelen wel ondersteunen. Je kunt dat navragen bij de leverancier of je webdeveloper. Als het CMS variabelen ondersteunt, kun je op deze manier page titles, meta description tags en H1 headers geautomatiseerd in bulk optimaliseren.
Stap 4: Voeg structured data toe aan productpagina’s
Met structured data kun je meer informatie toevoegen aan productpagina’s, waardoor Google beter begrijpt wat er op de pagina staat. Vervolgens toont Google deze informatie in haar snippet (zoekresultaat). Zo kun je bijvoorbeeld productinformatie (details, type, prijs, etc.) opnemen of reviews. Je snippet bevat daarmee meer relevante informatie en wordt aantrekkelijker. Sommige webshop CMS-en ondersteunen standaard structured data, voor andere CMS-en heb je een plugin nodig.
Stap 5: Voorkom duplicate content
Duplicate content ontstaat als twee pagina’s (nagenoeg) dezelfde inhoud hebben. Vooral bij webshops kan duplicate content ontstaan, omdat er meerdere webwinkels zijn die dezelfde producten verkopen en omdat er meerdere pagina’s in je eigen shop ontstaan met dezelfde inhoud. Dit laatste komt doordat producten tot meerdere categorieën behoren, of doordat er voor elke variant een nieuwe pagina wordt gemaakt (bijvoorbeeld hetzelfde shirt in rood, blauw en zwart).
Duplicate content tussen verschillende webwinkels kun je voorkomen door:
- Zelf unieke meta description tags (productomschrijvingen) te schrijven;
- Bezoekers een unieke review te laten schrijven over hun aankoop;
- Veel gestelde vragen (FAQ’s) toe te voegen aan de pagina.
Duplicate content binnen je eigen online winkel kun je voorkomen door canonical URL’s in te stellen. Tegenwoordig doen veel CMS-en dit al automatisch, maar in andere gevallen zul je dit zelf moeten doen.
Stap 6: Houd je assortiment up-to-date
Een laatste belangrijke stap is het up-to-date houden van je productassortiment. Niets is zo vervelend als op een webshop komen waar het product niet meer leverbaar blijkt te zijn. Bezoekers haken dan snel af en dat geeft een negatief signaal aan Google over de kwaliteit en actualiteit van je online winkel. Ook als een product enige tijd niet meer leverbaar is, geef dit dan duidelijk aan, zodat klanten weten waar ze aan toe zijn. Geef klanten bijvoorbeeld de mogelijkheid een notificatie te ontvangen zodra het product weer leverbaar is.
Als je bovenstaande stappen volgt, heb je er in ieder geval van jouw kant alles aan gedaan om je webshop goed te optimaliseren.
Kom je er niet uit of heb je vragen, neem dan contact met ons op, of vraag gratis onze SEO scan aan.
Guus Weitzel