Blog

SEO concurrentie analyse om hoger in zoekmachines te komen

SEO concurrentie analyse

SEO begint altijd met het optimaliseren van je eigen website. Daarmee zorg je ervoor dat zoekmachines je site goed kunnen indexeren en opnemen in hun ranking. Maar waar je uiteindelijk in de ranking terecht komt, hangt af van je concurrenten. Een goede SEO concurrentie analyse is daarom van groot belang, zodat je er alles aan kunt doen om beter te ranken dan je concurrenten.

Ranking op basis van TF-IDF

Voor het indexeren van websites maken Google en andere zoekmachines gebruik van TF-IDF (Term Frequency – Inverse Document Frequency). Dit betekent dat er gekeken wordt naar de verhouding waarin een keyword in jouw webtekst voorkomt, in relatie tot de verhouding waarin dat keyword voorkomt in andere webteksten over hetzelfde onderwerp. In de praktijk betekent dit dat jouw webteksten vergeleken worden met die van je concurrenten. Mede op basis van de TF-IDF wordt de ranking van jouw website ten opzichte van concurrerende sites bepaald. Het is dus van belang om een goed beeld te hebben van de mate waarin jouw concurrentie over jouw onderwerp schrijft, om daarmee jouw teksten verder te kunnen optimaliseren.

Een SEO analyse van je concurrenten

SEO tools kunnen helpen een goede SEO analyse van je concurrenten te maken. Deze tools, zoals SEO PowerSuite en RankActive, analyseren de top 10 zoekresultaten voor een bepaald keyword en vergelijken de on-page SEO van de gevonden webpagina’s van je concurrenten met die van jouw webpagina. Daaruit volgt dan een advies wat jij zou kunnen verbeteren aan de optimalisatie van je pagina. De praktijk wijst uit dat je hiermee goede resultaten kunt bereiken.

Concurrentie analyse met SEO PowerSuite

De module Website Auditor van SEO PowerSuite start met het analyseren van alle pagina’s van je website. Vervolgens kun je per pagina opgeven wat het belangrijkste keyword is. Op basis van dit keyword wordt een concurrentie analyse uitgevoerd van de top 10 zoekresultaten. Per concurrerend zoekresultaat wordt de TF-IDF bepaald van het keyword in alle SEO elementen (page title, meta description tag, headers, tekst met bold en italic, images en links). Deze worden vervolgens vergeleken met de waardes van jouw pagina, waaruit een optimalisatiepercentage rolt. Aan de hand van de resultaten zie je of je het keyword in de juiste verhouding hebt verwerkt, of dat je het meer of minder moet gebruiken. Door vervolgens de geadviseerde aanpassingen in je on-page SEO door te voeren en de concurrentie analyse opnieuw te doen, zie je direct of daardoor het optimalisatiepercentage van jouw pagina stijgt. Na verloop van tijd en nadat Google je gewijzigde pagina opnieuw heeft geïndexeerd en gerankt, weet je of je daarmee hoger k
omt dan je concurrenten.

Wil je SEO PowerSuite proberen, dan kan dat 14 dagen gratis via onderstaande link:

Competitors Inspector en Top Analyzer van RankActive

RankActive heeft voor SEO concurrentie analyse allereerst de module Competitors Inspector. Hiermee kun je zowel op basis van jouw keywords, of handmatig concurrenten toevoegen. Vervolgens krijg je inzage in de hoeveelheid verkeer die concurrenten krijgen, hun zichtbaarheid in zoekmachines en hun ranking op basis van de keywords die jij hebt opgegeven.

Een tweede module van RankActive voor SEO concurrentie analyse is Top Analyzer. Deze module analyseert de top 10 zoekresultaten en geeft een overzicht van de on-page SEO elementen. Hiermee kun je jouw on-page SEO vergelijken met die van je concurrenten en je pagina waar nodig verder optimaliseren.

Wil je RankActive uitproberen, dan kan dat 14 dagen gratis via onderstaande link:

Heb je hulp nodig bij het analyseren van je concurrenten met een van deze SEO tools, laat het mij dan gerust weten.

Guus Weitzel

Laatste blogs

Wat zijn de SEO trends voor 2023?
Lees meer...
9 Tips voor het schrijven van een blog
Lees meer...
Hoe voorkom je een SEO dip bij een website migratie?
Lees meer...

SEO cursus

SEO cursus aan VU Oss

27 feb t/m 3 apr 2023

Aanmelden