Wat zijn Google Core Web Vitals?
Google heeft een drietal Core Web Vitals gedefinieerd die belangrijk zijn voor de ranking van websites. Het gaat hierbij om drie meetbare gebruikerservaringen ten aanzien van snelheid, reactietijd en stabiliteit van de website. Op basis van de core web vitals wordt de eerste indruk van je website bepaald. Als je website hier geen goede resultaten in boekt heeft dat een negatief effect op je vindbaarheid. Immers, je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk!
De Core Web Vitals van Google zijn:
- Largest Contentful Paint (LCP), ofwel de laadsnelheid van je pagina
- First Input Delay (FID), ofwel de reactietijd op de actie van een bezoeker
- Cumulative Layout Shift (CLS), ofwel de stabiliteit van de opmaak
Laadsnelheid van je pagina
Wanneer het lang duurt voordat de content van je pagina geladen is (Largest Contentful Paint, LCP), dan haken gebruikers al snel af. Zeker wanneer ze via mobiele devices browsen en de dataverbinding mogelijk niet optimaal is. Het is dus van cruciaal belang dat je pagina snel laadt. Als Google merkt dat dit niet het geval is en gebruikers snel afhaken, dan is dat een negatief signaal over je pagina en website.
Tips voor het optimaliseren op laadsnelheid:
- Zorg voor schone code zonder fouten, kies voor bewezen templates en plugins
- Voorkom het gebruik van zware scripts, plugins en onnodige code
- Stem de resolutie en bestandsgrootte van afbeeldingen en video af op wat je nodig hebt
Reactietijd op de actie van een bezoeker
De First Input Delay (FID) meet de reactietijd van je website op de actie van een bezoeker. Dit kan een muisklik zijn, een TAB of input via het toetsenbord. Ook hier geldt weer: hoe trager de website reageert, hoe negatiever de gebruikerservaring.
Tips voor het optimaliseren van de reactietijd:
- Zorg voor goed gedefinieerde links
- Zorg voor snel en goed presterende scripts van bewezen leveranciers
- Gebruik webformulieren met schone code van bewezen plugins
Stabiliteit van de opmaak
Met Cumulative Layout Shift (CLS) wordt het verspringen van content op je pagina bedoeld. Als dit gebeurd, kan dit als irritant worden ervaren door een bezoeker. Steeds meer websites bieden animatie in de opbouw van hun pagina’s. Animaties kunnen verschillen tussen mobiel en desktop gebruik. Net als bij PowerPoint presentaties kunnen animaties teveel van het goede worden, waardoor de website op een kermis begint te lijken. De kans is aanwezig dat bezoekers hierdoor afhaken.
Tips voor het optimaliseren op pagina stabiliteit:
- Wees voorzichtig met het toepassen van animaties in het opbouwen van pagina’s
- Controleer de performance van animaties altijd zowel op desktop als op mobiel
- Wees terughoudend met pop-ups
Core Web Vitals en SEO
Voor Google is de gebruikerservaring op je website van steeds groter wordend belang. Met de Core Web Vitals heeft zij drie meetinstrumenten waarmee zij belangrijke gebruikerservaringen kan meten. Wanneer zij constateert dat je website of webshop hierop niet optimaal presteert, dan neemt zij dit mee in haar ranking en zal dit negatieve gevolgen hebben voor je posities in Google. De Core Web Vitals zijn dus essentieel voor SEO, waar gebruikerservaringen dat sowieso al enige tijd waren.
Er zijn diverse tools waarmee je de Core Web Vitals van jouw website kunt meten. Een daarvan is Google Search Console, die een technische analyse van je website uitvoert en je kan aangeven of je voldoet aan de SEO spelregels die zij stelt.
Vragen of ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op of vraag gratis onze SEO scan aan.
Guus Weitzel