Blog

Kies een SEO vriendelijk CMS en template voor je website of webshop

Een SEO vriendelijk CMS en template

Waar moet je voor SEO op letten als je een nieuwe website of webshop wil starten? Waaraan moet een CMS en template voldoen om je site SEO vriendelijk op te kunnen zetten? De keuze voor een CMS en template bepalen in hoge mate of je site goed geoptimaliseerd kan worden.

Een nieuwe website of webshop starten

In de praktijk merk ik vaak dat eigenaren van websites of webshops aan de voorkant onvoldoende nagedacht hebben over SEO bij de keuze voor het CMS of de template voor hun site (CMS = Content Management Systeem). Keuzes zijn veelal gemaakt op prijs (zo goedkoop mogelijk) en layout (als het er maar mooi uit ziet). Helaas blijkt dan aan de achterkant dat de mogelijkheden om de site te optimaliseren beperkt zijn. Dat kan zijn omdat het CMS niet (makkelijk) toegang geeft tot de SEO elementen (page title, meta description tag, headers, image alt tags, etc.), of omdat het gekozen template niet SEO vriendelijk is opgebouwd.

Een SEO vriendelijk CMS

Het goede nieuws is dat de meest gebruikte CMS systemen (Content Management Systeem) tegenwoordig wel SEO vriendelijk zijn, of SEO vriendelijk gemaakt kunnen worden met een plugin. Zo is WordPress in basis niet SEO vriendelijk, maar met de SEO plugin van Yoast of het All-in-one SEO pack wel. Als je op het punt staat een nieuwe website of webshop te maken, let dan bij de keuze voor het CMS of je makkelijk alle SEO elementen per pagina in kunt stellen.

Page title

Zorg dat je de HTML tags voor SEO kunt instellen in je CMS en template

Ook wel “SEO titel” of “browser pagina titel”. Dit is de HTML titel die je de pagina meegeeft, <title>…</title>, en die zichtbaar is in het tabblad van de internetbrowser. Deze page title wordt door Google gebruikt voor de titel van je zoekresultaat (snippet).

Meta description tag

Ook wel “Meta-omschrijving” of “Metabeschrijving”. Dit is de HTML beschrijving die je de pagina meegeeft, <meta name=”description” content=”…”>, en die verder niet zichtbaar is. De meta description tag wordt door Google gebruikt voor de omschrijving van je zoekresultaat (snippet).

Tip: zorg dat je de page title en meta description tag van elke pagina van je website of webshop zelf in kunt stellen om een geoptimaliseerd en aantrekkelijk snippet te maken, zodat Google je hoog in haar zoekresultaten opneemt en bezoekers op je zoekresultaat klikken.

Headers

Ook wel “Kopregel” of “Koptekst”. Dit zijn de kopregels die je toevoegt aan de tekst op een pagina, waarbij je de H1 Header, <h1>…</h1>, gebruikt als hoofdkopregel en de H2-H6 headers als sub-kopregels boven paragrafen en tekstblokken. Aan de hand van de headers bepaalt Google waar de pagina, een paragraaf of een tekstblok over gaat. Dit zijn dus de zichtbare kopregels in de tekst van een webpagina.

De H1 tot en met H6 headers verschillen doorgaans in opmaak (lettertype, lettergrootte, dikgedrukt, schuingedrukt). De H1 header wordt door Google altijd gezien als hoofdkopregel en gebruik je over het algemeen op elke pagina slechts één keer om aan te geven waar de pagina over gaat. De H2-6 headers worden door Google als sub-kopregel gezien en mag je naar eigen inzicht gebruiken.

Image alt tags

Ook wel “Alternatieve tekst” of “Afbeeldingsomschrijving”. Dit is de beschrijving die je een image meegeeft, <img src=”…” alt=”…”>, en die verder niet zichtbaar is. De alt tag vertelt Google wat het image uitbeeldt of verduidelijkt op de pagina en wordt door Google gebruikt om afbeeldingsresultaten te tonen in haar zoekmachine (Google Afbeeldingen).

Een SEO vriendelijk template

Naast de keuze voor een CMS kies je bij de meeste systemen tegenwoordig ook voor een template. Ook daarbij is het van belang dat je op voorhand goed onderzoekt of het template SEO vriendelijk is en dat het je niet belet in het optimaliseren van je webpagina’s.

Page title

Let er op of de page title door jou zelf in te stellen is en niet automatisch door het template wordt voorgedefinieerd en ingevuld.

Headers

Vaak zijn in templates vaste headers opgenomen die je niet zelf kunt instellen. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, mits het template de juiste header definities gebruikt: dus de H1 header als hoofdkopregel en H2-6 headers als sub-kopregels. Als een H1 header vast is opgenomen, let er dan op dat deze wel het juiste onderwerp van de pagina vermeld. Vaak is het zo dat het menu-item wordt overgenomen als H1 header op de pagina. Dat kan een beperking zijn in het optimaliseren van de H1 header, met name als het menu-item niet volledig het onderwerp van de pagina beschrijft. Het is het beste als je vrij bent om de inhoud van de H1 header zelf te bepalen.

Images

Ook ten aanzien van images kan het zijn dat je niet vrij bent de alt tag in te vullen. Soms wordt een alt tag helemaal niet gebruikt (bijvoorbeeld in banners of sliders), of wordt voor de alt tag standaard de bestandsnaam van het image overgenomen. In het laatste geval kan je de alt tag dan nog wel beïnvloeden door een verklarende bestandsnaam te kiezen. Maar ideaal is het niet.

Een eigen template maken

Kies je ervoor een nieuwe website of webshop helemaal zelf te ontwerpen en op te bouwen, zorg er dan voor dat je op de juiste manier gebruik maakt van alle SEO elementen en deze ook op de juiste manier kunt invullen voor optimale SEO. Laat dus bij voorkeur een H1 header niet automatisch ingevuld worden, maar zorg dat je die zelf kan optimaliseren voor goede SEO. Heeft je webpagina vaste images via sliders of banners, zorg dan dat ook die per pagina van een geoptimaliseerde alt tag te voorzien zijn.

Heb je hulp nodig bij de keuze voor het juiste CMS, of het kiezen of opzetten van het juiste template voor vriendelijke SEO? Neem dan gerust contact met ons op of vraag onze SEO scan aan om een template op voorhand te testen.

Guus Weitzel

Laatste blogs

Wat zijn de belangrijkste Google penalties?
Lees meer...
Content onderhouden en actualiseren
Lees meer...
Wat zijn de SEO trends voor 2023?
Lees meer...

SEO cursus

SEO cursus aan VU Oss

27 feb t/m 3 apr 2023

Aanmelden