Blog

Wat zijn de belangrijkste HTML tags voor SEO?

Voor goede SEO zijn de volgende HTML tags nog altijd van belang: in de <head> van je webpagina de title tag, de meta description tag, de Open Graph tags, de robots tag, de canonical tag en in de <body> van je webpagina de header tags en de alt tags. Zorg dat je deze goed gebruikt en op de juiste manier invult.

HTML tags zijn van belang voor goede SEO

HTML tags

Zoekmachines zoeken naar HTML tags op je webpagina om je pagina te begrijpen en te kunnen herleiden waar je pagina over gaat. Het is dus nog altijd van belang dat je deze HTML tags goed gebruikt en ook op de juiste manier invult, zodat je website optimaal geïndexeerd wordt. HTML tags komen voor in de <head> en <body> sectie van elke webpagina. Van alle tags zijn de volgende van belang voor SEO:

In de head sectie:

 • Title tag
  Meta description tag
  Open Graphs tag
  Robots tag
  Canonical tag

In de body sectie:

 • Header tags
  Alt tags

Head sectie

Title tag

De title tag bevat de page title van je webpagina. De page title laat zich zien in het tabblad van je webbrowser en wordt door zoekmachines gebruikt voor de titel van het zoekresultaat (snippet/SERP). De HTML code voor de title tag is:

<title>...</title>

In de page title is het van groot belang dat je het onderwerp van de pagina goed beschrijft met een of meerdere keywords. Probeer daarnaast bij het optimaliseren van je page title ook rekening te houden met spraakgestuurde zoekopdrachten.

Meta description tag

De meta description tag wordt door zoekmachines gebruikt voor de omschrijving van het zoekresultaat (snippet/SERP). De HTML code is:

<meta name="description" content="…">

Het is van belang dat de omschrijving goed aansluit bij het onderwerp in de page title en deze verder verduidelijkt. Vul je beide tags goed in dan zullen zoekmachines goed begrijpen waar je pagina over gaat.

Open Graph tags

Open Graph tags worden gebruikt om te beïnvloeden hoe een webpagina zich toont als deze wordt gedeeld via social media kanalen. De HTML code voor de Open Graph page title ziet er als volgt uit:

<meta name="og:title" property="og:title" content="…">

Vaak wordt in basis de page title en meta description tag gekopieerd, maar als je deze anders wilt instellen voor het delen van je pagina in social media kanalen, dan kun je dat met de Open Graph tags doen. Blijf er uiteraard wel voor zorgen dat de inhoud van de Open Graph tags overeen blijft komen met de inhoud van je pagina, maar dan toegespits op je volgers.

Robots tag

Met de robots tag kun je zoekmachines aangeven welke pagina’s zij wel moeten indexeren en welke niet. Het kan zijn dat er bepaalde pagina’s op je website zijn die niet van toegevoegde waarde zijn voor zoekmachines. Die pagina’s kun je via een robots tag voor indexering uitsluiten. De HTML code ziet er als volgt uit:

<meta name="robots" content="index, follow">

De werking is hetzelfde als bij een robots.txt file, maar met de tag kan je makkelijker een individuele pagina van indexering uitsluiten.

Canonical tag

Wanneer je pagina’s met duplicate content op je website hebt, kun je met een canonical tag aangeven welke pagina de hoofdpagina is en welke de kopie. De HTML code is:

<link href="/URL" rel="canonical">

De canonical tag plaats je op de kopie-pagina (of pagina met duplicate content), waarmee de originele pagina voor zoekmachines de hoogste prioriteit houdt.

Body sectie

Header tags

Header tags worden gebruikt voor kopregels en daarmee geef je het onderwerp van de pagina aan, of het onderwerp van paragrafen en andere tekstblokken. Er zijn 6 header tags, die overigens niet allemaal in de CSS van je website gedefinieerd hoeven te zijn. De HTML code van de H1 header is:

<h1>...</h1>

De H1 header van je webpagina is de hoofdkopregel en beschrijft het onderwerp van je pagina. In tegenstelling tot de page title is de H1 header wel zichtbaar op de pagina. De H1 moet een bevestiging zijn van wat er ook in de page title staat. Het is beter dat het geen 1-op-1 kopie van de page title is, maar moet wel dezelfde keywords bevatten.

De H2 tot en met H6 headers zijn sub-kopregels en kunnen gebruikt worden voor het structureren van paragrafen en andere tekstblokken. De waarde van deze headers is hetzelfde, de layout vaak net iets anders. Dus je kunt ze naar eigen inzicht gebruiken, zodat je pagina er voor jouw bezoekers het beste uit ziet.

Alt tags

Omdat zoekmachines images nog steeds niet eenduidig kunnen interpreteren (images worden namelijk vaak symbolisch en niet letterlijk gebruikt), zijn er alt tags om images van een omschrijving te voorzien. De omschrijving bevat dan de verduidelijking waarom dit image bij de tekst op de webpagina geplaatst is. De HTML code is:

<img src="/url" alt="…">

Het is goed om in de alt tag ook weer de keywords van de pagina te gebruiken. Wanneer je dat goed doet zie je in zoekresultaten vaak naast je webpagina ook de images van die pagina als zoekresultaat getoond worden bij afbeeldingen.

Belangrijk voor on-page SEO

Als je op deze manier alle HTML tags goed gebruikt en op de juiste manier invult, helpt dat met je on-page SEO en zullen zoekmachines je webpagina’s beter indexeren en beter in zoekresultaten naar voren brengen.

Wil je controleren of je goed gebruik maakt van de HTML tags op jouw website, vraag dan onze SEO scan aan of neem contact met ons op.

Guus Weitzel

Laatste blogs

Hoe word ik goed gevonden op Google Maps?
Lees meer...
Hoe word ik goed gevonden op YouTube?
Lees meer...
Je concurrenten te slim af zijn op internet
Lees meer...

SEO cursus

 
SEO cursus aan VU Oss

7 nov t/m 19 dec 2022

Lees meer...