Blog

Mobile-first indexing: mobiele site belangrijker dan desktop

Sinds Google heeft aangekondigd dat zij mobiele websites eerst indexeren, is duidelijk geworden dat het belang van een mobiele site groter is dan van de desktop versie. Inmiddels zoeken de meeste mensen op internet via mobiele apparaten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat ook Google eerse naar de mobiele versie van je website kijkt. Maar wat betekent dit voor jouw site en ranking?

Bij mobile-first indexing wordt de mobiele site belangrijker dan de desktop versie

Mobile first indexing

Google heeft veel oog voor de kwaliteit van de zoekresultaten, die zij presenteert aan gebruikers. Nu het merendeel van alle mensen via mobiele apparaten zoeken, is het voor Google van groot belang dat ook de zoekresultaten vanuit mobiele zoekopdrachten overeenkomen met de verwachtingen van gebruikers. En daar zat een uitdaging. De mobiele versie van websites komt niet altijd overeen met de desktop versie. Wanneer er zoekresultaten worden gepresenteerd op basis van de desktop versie, die zich vervolgens anders presenteren op een mobiel apparaat, dan voldoet dit niet aan de verwachting van de gebruiker. Vandaar dat Google nu eerst de mobiele versie van de website gaat indexeren en dan pas naar de desktop versie kijkt.

Ranking gebaseerd op mobiele versie

Dit betekent dus ook dat je ranking gebaseerd wordt op de mobiele versie van je website. In situaties dat deze versie niet verschilt van de desktop versie, zal dat in beginsel geen verschil maken, tenzij je directe concurrenten hun mobiele sites beter geoptimaliseerd hebben (SEO) dan hun desktop sites. Want dan kan het alsnog zo zijn dat je in ranking daalt. Verschilt je mobiele site wel van de desktop versie, kijk dan goed waar de verschillen zitten en of de mobiele site voldoende is geoptimaliseerd. Pas je mobiele site waar nodig aan, om te voorkomen dat je in ranking gaat dalen.

Berichtgeving via Google Search Console

Als Google overgaat tot mobile first indexing van jouw website, dan ontvang je hiervan een melding via Google Search Console. In Search Console staat dan dat eerst je mobiele site wordt geïndexeerd, wat je ook kunt zien aan het toenemende verkeer van de Googlebot Smartphone. Vanaf dat moment wordt de snippet in zoekresultaten gebaseerd op de mobiele versie van je site. Zijn de page titles en metadescriptions daar anders, dan zul je dit dus terugzien in je snippets. Kijk hier dus goed naar om te voorkomen dat je snippets minder goed geoptimaliseerd zijn en minder kliks genereren.

Mobiele versus desktop content

Wanneer de content van de mobiele en desktop versie van je website niet of nauwelijks verschillen, is de kans groot dat Google al snel zal starten met mobile first indexing. Zijn er duidelijke verschillen in content op de versies van jouw sites, kijk daar dan even goed naar en check of de optimalisatie van je mobiele site voldoende is om geen problemen van mobile first indexing te hoeven verwachten.

Twijfel je of je mobiele site voldoende geoptimaliseerd is? Neem dan gerust contact met ons op, of vraag gratis onze SEO scan aan.

Guus Weitzel

Laatste blogs

Wat zijn de SEO trends voor 2023?
Lees meer...
9 Tips voor het schrijven van een blog
Lees meer...
Hoe voorkom je een SEO dip bij een website migratie?
Lees meer...

SEO cursus

SEO cursus aan VU Oss

27 feb t/m 3 apr 2023

Aanmelden